Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΑΖΙΚΗ ΥΠΝΩΣΗ

Ανέκαθεν η διαφήμιση αποτελούσε ένα απο τα ισχυρότερα όπλα του καπιταλιστικού συστήματος απέναντι σε κάθε ανυπότακτο και επικίνδυνα σκεπτόμενο πολίτη. Αυτή τη φορά όμως η κατάσταση έφτασε στα άκρα. Αναφέρομαι φυσικά στη νέα διαφήμιση της εθνικής τράπεζας η οποία παρουσιάζει μια μητέρα να υπενθυμίζει στο γιο της το εξοντωτικά βαρύ πρόγραμμα της ημέρας του, το οποίο αποδέχεται πλήρως ο μικρός όντας μέλος μιας κοινωνίας που έχει σκοπό να τον μετατρέψει σε έναν σκληρό και αλλοτριωμένο άνθρωπο. Η ύψιστη εμπορευματοποίηση των αξιών καθώς και η απάθεια γονιού και παιδιού απέναντι στις άθλιες συνθήκες ζωής που επιβάλλει το σύστημα στο οποίο ζούμε είναι τα κύρια στοιχεία της διαφήμισης που στοχεύουν στην παθητικοποίηση του τηλεθεατή και στην υιοθέτιση ενός μικροαστικού και ανούσιου τρόπου ζωής από αυτόν.
Μπαίνοντας όμως στο κλίμα του σεναρίου της διαφήμισης και βρισκόμενοι στη θέση της μητέρας δε θα πρέπει να ανησυχούμε για τη διόγκωση των εξόδων της οικογενείας καθώς λύση στο πρόβλημα δίνουν κάτι πολύ καλοί άνθρωποι (σύγχρονοι Ρομπέν των δασών) οι οποίοι δουλεύουν σε ένα ''φιλανθρωπικό ίδρυμα'' που λέγεται τράπεζα και βρίσκονται ανα πάσα στιγμή δίπλα μας προκειμένου να μας εξασφαλίσουν οικονομικα χωρίς κανένα φυσικα αντάλλαγμα...

Όλοι αυτοί που ορίζουν τις ζωές μας, υποτιμούν καθημερινά σε ανιούσα κλίμακα τη νοημοσύνη μας. Ως ευσεινήδητοι και ενεργητικοί μαθητές έχουμε χρέος να αντισταθούμε στα όνειρα που έχουν αυτοί για εμάς ορίζοντας την τύχη μας σύμφωνα με τη δική μας ελεύθερη βούληση. Πρέπει να μπει ένα τέλος ευδαιμονοθηρική και κερδοσκοπική ζωή που προστάζει το σύστημα!

2 σχόλια: