Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Άλλος είναι ο εχθρός όχι ο ίδιος ο λαός


Όντας μόνο 17, η πολιτική μου απειρία δε μου επιτρέπει να κάνω βαθυστόχαστες εκτιμήσεις και αναλύσεις σχετικά με τα επεισόδια στις 20 του μηνός. Παρ'όλα αυτά προβληματίστηκα αρκετά.
Και ο χώρος της αριστεράς αλλά και της αναρχίας επιδιώκει την ανατροπή του υπάρχοντος συστήματος που έχει στραγγίσει κάθε σταγόνα ανθρωπιάς του σε δάνεια και υποκριτικές συμφωνίες. Το θέμα είναι πώς θα γίνει αυτή η ανατροπή. Το ΠΑΜΕ καλώς ή κακώς θεώρησε ότι όφελος του λαικού κινήματος ήταν η περιφρούρηση της βουλής και η μη ύπαρξη επεισοδίων. Είναι γνωστή η ιδιοκτησιακή του συμπεριφορά έναντι του κινήματος αλλά πέρα από αυτό είχε το άλλοθι της περιφρούρησης του μπλοκ του. Αυτό που είναι όμως τελείως ακατανόητο είναι η δράση των απροσδιόριστων μαυροφορεμένων "επαναστατών" που προξένησαν τη διάλυση της μεγαλύτερης μεταπολιτευτικής διαδήλωσης εξυπηρετώντας τους εξουσιάζοντες και ταυτίζοντας τον εαυτό τους πλήρως με τον όρο προβοκάτσια, αν δεν ήταν όντως επαγγελματίες εκπρόσωποί του. Όλες οι επαναστάσεις αν θυμάμαι καλά έχουν κοινό παρονομαστή τη λαική βούληση και όχι τη δράση 200 από μηχανής θεών που θεωρούν ότι ο καπιταλισμός ανατρέπεται με τη ρήψη πετρών και μολότωφ σε συντρόφους ή μάλλον σε μη εξοπλισμένους ανθρώπους. Σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσα να υποστηρίξω ιδεολογικά και επιχειρηματολογικά μία ομάδα ανθρώπων που τελείως αυταρχικά και πολύ πιο συγκεντρωτικά από τους "σταλινιστές" επωμίζονται στις πλάτες τους τη λαική οργή και τη μορφή έκφρασής της. Το κίνημα μάχεται με τις μάζες αλλά με τις ίδιες τις μάζες. Αλλίως δε λέγεται κίνημα αλλά "ελίτ επαναστατών" ή "κουκουλοφόροι αστυνομικοί στα όπλα" ή "μπαχαλάκηδες". Η ίδια ομάδα λοιπόν, στο χώρο της οποίας υπήρξαν και ελληνικές σημαίες πράγμα περίεργο για αναρχικό μποκ, όπως και στις 5 Μαίου του 2010 κατάφερε να διασπάσει το κίνημα. Η κυριούλα που κατέβηκε πρώτη φορά στο δρόμο γιατί άρχισε να καταλαβαίνει τι εννοούσε η Ρόζα Λούξεμπουργκ με το σύνθημα "Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα" μάλλον φοβήθηκε και επέστρεψε στον καναπέ της, ο έφηβος που έπεισε τους γονείς του να κατέβει να διαδηλώσει μάλλον θα τα βρει σκούρα την επόμενη φορά, ο εργαζόμενος που θυσιάζει το μισθό του για να αγωνισθεί βλέπει τη δύναμη της απεργιακής κινητοποίσης να χάνεται όταν υποτάσσεται σε 200 άτομα. Ο εξτρεμισμός στα πλαίσια των αγώνων είναι αποδεκτός αλλά από το σύνολο του λαού την κατάλληλη στιγμή και όχι από μια μερίδα αυτοαποκαλούμενων επαναστατών. Η ΑΚ δήλωσε ότι το ΚΚΕ κατέλαβε το πάνω διάζωμα για λόγους τηλεοπτικής και πολιτικής υπεραξίας. Εξίσου όμως περίεργη ήταν στην ανακοίνωσή της ΑΚ και η αναφορά στους τροτσκιστές που δεν είχαν καμία ανάμειξη με τα επεισόδια.
Το ΚΚΕ παρ'όλα αυτα για άλλη μια φορά στράφηκε κατά πάντων δεχόμενο το δώρο των "αντιεξουσιαστών" επιδιώκοντας κομματικά οφέλη και όχι μια ενωτική κίνηση που θα συντρίψει το υπάρχον κράτος και το παρακράτος που συντηρεί. Για άλλη μια φορά μπαίνουν μπροστά τα κομματικά συμφέροντα και γίνεται αντιπαράθεση με τα αριστερά του και όχι με τα δεξιά του.
Χάρηκα πάντως που οι περισσότεροι φίλοι μου πλην ελαχίστων εξαιρέσεων καταδίκασαν την κινηματική αυτή παθογένεια και ταυτίζονται οι απόψεις μας για το πως δίνονται οι μάχες.

14 σχόλια:

  1. εχουμε συγχρονισμο παντως..!
    λοιπον, ετσι ειναι. στο εγραψα και στην απαντηση μου, η κινηση που εγινε, ετσι οπως εγινε, μονο κακο θα μπορουσε να κανει στο κινημα.
    Σε πολυ κοσμο δεν αρεσε αυτο που εκανε το ΠΑΜΕ, εκεινη τη μερα,το εβλεπες. τους φωναζαν, τους εβριζαν κλπ. ομως σε καμια περιπτωση δεν ειχαν συγκρουσιακη διαθεση απεναντυ τους εκεινη την ωρα.
    φυσικα και αυτο που εκανε το ΠΑΜΕ ηταν πολυ προκλητικο και ενδεχωμενως να επρεπε να απαντησει καποιος στη σταση τους γιατι μετα θα ελεγαν οτι ο κοσμος δεν ειχε προβλημα μ'αυτο που εκαναν, αλλα οχι εκεινη την ωρα. απειρος κοσμος γυρω γυρω που πρωτα απ'ολα κινδυνεψε και μετα αρχισε να 'σπαει'. διαλυθηκε η συγκεντρωση. εντελως λαθος χρονικη στιγμη.
    αν ηταν προβοκατσια, ηταν πετυχημενη, αλλα αν δεν ηταν, σιγουρα καποιοι πρεπει να ξανασκεφτουν τις πρακτικες τους γιατι με κινησεις σαν αυτες, κανουν τον κοσμο να στρεφεται εναντιον αυτου του χωρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαίρομαι που ταυτίζονται οι απόψεις μας... Σίγουρα οι θεωρίες και οι πρακτικές για την ανατροπή του συστήματος τη δεδομένη ιστορική χρονική στιγμή πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές. Δεν τάσσομαι με καμία από τις δύο πλευρές αλλά καταδικάζω απερίφραστα τη στάση των μπάχαλων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μου αρέσει ότι το πρώτο πράγμα που ακούστηκε ήτανε "Ιδεολογικός Εμφύλιος"!! δεν ξέρω πόσα κοινά στοιχεία μπορεί να έχουνε οι παμίτες που διαδηλώνανε μπροστά από την βουλή με κουκουλοφόρους που κρατούσαν γκλόπ της Αστυνομίας τυπάδες με ξυρισμένο κεφάλι κ ελληνικές σημαίες? και πιθανώς κάποιους αντιεξουσιαστές που πέσανε στην παγίδα των υπολοίπων απορροφήθηκαν και τους ακολούθησαν.
    Όσο για το πάμε πιστεύω πως δεδομένης της κατάστασης και των συνθηκών εκείνων.. (ρίψη μολότοφ και πετρών στον κόσμο και στο μπλοκ τους- δολοφονικές ενέργειες) καλά κάνανε και αρχίσανε να τους κυνηγάνε και έπρεπε να τους πιάσουνε όλους και να τους σαπίσουν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είμαι 1 από αυτούς που ταυτίζονται οι απόψεις μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Kn13 Συμφωνώ απολύτως για τους μπάχαλους. Αλλά και το ΠΑΜΕ πρέπει να ενωθεί με το ευρύτερο εργατικό κίνημα και να μην περιμένει το εργατικό κίνημα να γίνει ΠΑΜΕ.
    @PiciFriki Το έχω καταλάβει καιρό τωρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. χαιρομαι που σε εμπνεω.Δεν νομιζω παντως οτι το κινημα πρεπει να περιμενει κατι απο τα κομματα.
    ουτε κκε ουτε τιποτα εχει αποδειχθει και στο παρελθον οτι δεν ξεκιναει τπτ απ'αυτα αν ειναι εκτος των συμφεροντων τους.(επειδη ξερω τι θα πεις δεν ανεφερα τπτ για μπαχαλους και αντιεξουσιαστες)Καλο κειμενακι,το περιμενα... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το κείμενο αυτό θα γραφόταν έτσι κι αλλιώς. Από κει και πέρα οι επαναστάσεις γίνονται από λαούς και όχι από κόμματα. Όμως υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα κόμματα εξουσίας και στα κόμματα που πολεμούν την εξουσία. Τα δεύτερα μπορούν να λειτουργήσουν σαν μηχανισμοί οργάνωσης του κινήματος ώστε να αποφευχθεί ο πρωτογονισμός στις ενέργειες του αγώνα. Στο παρελθόν δεν έχει αποδειχθεί τίποτα από ότι λες. Η ρώσικη επανάσταση οργανώθηκε από τους Μπολσεβίκους και η Ισπανική επανάσταση οργανώθηκε σε μεγάλο βαθμό από κομματικούς μηχανισμούς.
    ΥΓ Αν θες να πεις κάτι για μπάχαλους και αντιεξουσιαστές πες το. Δεν υπάρχει λογοκρισία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΤΙ ΣΥΓΚΡΙΝΕΙΣ ΠΕΣ ΜΟΥ!

    συμφωνω ΑΠΟΛΥΤΑ πως η επανσταση θα ξεκινησει απο τον λαο.Οταν ο λαος θα γινει ενα.

    α,και κατι τελευταιο,ποιος πολεμαει την εξουσια ειπαμε?ελα τωρα ρε νικο κοροιδευομαστε μεταξυ μας?

    Και οσο για την λογοκρισια αυτα τα λες εδω μεσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. χαιρομαι που συνειδητοποιείς ότι την ξεκινάει την επανάσταση ο λαός. Γιατι μέχρι χθες προχθες την ξεκινούσαν οι αναρχικοί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. αυτο ειναι και το λαθος σου.Δεν καταλαβαινεις τι λεω.Αλλα τελοσπαντων.
    μεινε στα ορια και τις δυνατοτητες της ελλαδιτσας και ασε τους μπολσεβικους...καληνυχτα και τελος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καταρχας να πουμε κατι πολυ σημαντικο..αλλο οι αναρχικοι/αντιεξουσιαστες, αλλο τα μπαχαλα.
    τα μπαχαλα μπορει να ειναι απο προβοκατορες μεχρι ανθρωπους που δεν εχουν ιδεα τι ειναι ο αναρχισμος και καπου τα εχουν μπλεξει πολυ. Μη τους μπλεκουμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. αυτο εννοειται...αλλα καλυτερα να μην το θιξουμε αυτο το θεμα...:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο επίσημος αντιεξουσιαστικός χώρος εκπροσώπησε τα μπάχαλα μέσω της ανακοίνωσής του... δυστυχώς σύντροφοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή