Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Είμαι βίαιος, πειράζει;


Τελευταία λανσάρεται εντόνως στις ακριβοπληρωμένες πασαρέλες των δελτίων των οκτώ η ατάκα "Καταδικάζω τη βία απ'όπου κι αν προέρχεται". Θα έλεγα ότι είναι ένα ακραιφνές απότοκο της θεωρίας των δύο άκρων που με τόσο πάθος και σκοπιμότητα επικαλούνται επί μήνες οι φοβισμένοι "φιλειρηνιστές". Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, παππάδες, καλλιτέχνες και πανεπιστημιακοί τσακώνονται στα παράθυρα ποιος θα πρωτοκαταδικάσει τη βία. Η καταδίκη της βίας κατά τη γνώμη μου είναι μια απατηλή απόπειρα επίκλησης της ηθικής και του καθωσπρεπισμού των άλλοτε συμβιβασμένων πολιτών με το πρασινομπλέ κατασκεύασμα που λέγεται σύγχρονη Ελλάδα, προκειμένου το τελευταίο να μη γκρεμιστεί. Η βία δεν είναι όμως μια αόριστη έννοια. Έχει υποκείμενο, αντικείμενό και σκοπιμότητά. Συνεπώς το να καταδικάζεις γενικώς και αορίστως μία έννοια υποδηλώνει είτε ότι είσαι αφελής, είτε ότι τα φιλειρηνικά σου ένστικτα διέπονται από άκρατη ιδιοτέλεια. Εξηγούμαι:
Η βία της υποχρεωτικής καταδίκης της βίας είναι ένας εξαναγκασμός.
Η καταδίκη της βίας που νομιμοποιεί την απραξία είναι ένα τέχνασμα.
Η βία της ταύτισης του επιτιθέμενου με τον αμυνόμενο είναι κατάντια.
Η μη βία στη βία της εξουσίας είναι υποδούλωση.
Η ταύτιση της ναζιστικής βίας με τη βία του πεινασμένου είναι πολιτικός καιροσκοπισμός.
Η βία της εξαθλίωσης ντυμένη με νομιμότητα είναι το αστικό κράτος στα κέφια του.
Η βία της επικαιρότητας της βίας ως μέσο αποπροσανατολισμού είναι συνενοχή.
Η βία της αδιαφορίας των γεννεσιουργών αιτιών της βίας είναι η απόλυτη βλακεία.
Η βία της κρατικής αντιμετώπισης μιας δικαιολογημένα βίαιης επεκφρασμένης κοινωνικής οργής είναι αυταρχισμός.
Η βία της μονοπώλησης της μη βίας από τους εξουσιάζοντες είναι πολιτικός τυχοδιωκτισμός.
Η βία της σύμπτωσης της ηθικής ακεραιότητας με την έννοια του νοικοκυραίου είναι τραγέλαφος.
Η βία της αποδοχής της βίας των ταξικών αντιθέσεων είναι διαιώνιση της κρίσης.

Αυτή τη βία λοιπόν την οποία κανένας "περιέργως" δεν καταδικάζει πρέπει να τη σταματήσει μία άλλη βία. Η ιστορία έτσι εξελίσσεται. Μέσα από τη βία της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης και τη βία της αντίστασης και της ανατροπής για τη διεκδίκηση μιας άλλης ζωής. Αυτός λοιπόν που καταδικάζει τα δύο είδη βίας μην εξετάζοντας το ποιος ασκεί τη βία, σε ποιον και για ποιο λόγο, εξισώνει το θύμα με το θύτη.
Ντροπή του.

6 σχόλια:

  1. ειναι αλλη μια περιπτωση οπου η λεξη αρχιζει να χανει το νοημα της. ή τουλαχιστον να ριχνεται το βαρος σε μια μονο πλευρα του.
    το να λεει καποιος οτι 'καταδικαζει τη βια απ'οπου κι αν προερχεται', ειναι σαν να λεει οτι ειναι αλλεργικος σε ολα τα ειδη φαγητου, ζυμαρικα, κρεας, ψαρι, λαχανικα κλπ.
    επισης, το να ανεχεται καποιος τη βια που δεχεται καθημερινα, απο τη τηλεοραση μεχρι τη καταστολη κ να μη μιλαει, σημαινει οτι ειναι μαζοχιστης κ προβλημα του. ειχα διαβασει καπου τις προαλλες κ το εγραφα σε ενα αλλο σχολιο, οτι η γραμμη αναμεσα στο 'κοιταω τη δουλεια μου' κ στο 'κανω τον μα@@λα' ειναι πολυ μικρη κ εχει ξεπεραστει προ πολλου!
    μαλλον η καταδικη της βιας σ'αυτη τη χωρα τεινει να γινει φετιχ, σαν το νομισμα της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φανή νομίζω πως η ελληνική κοινωνία κουβαλάει ενδόμυχα πολλούς τόνους μαζοχισμού. Η ματαιοδοξία και η κενότητα του Ελληνάρα είναι τέτοια, που προκειμένου να μην του κολλήσουν την ταμπέλα του βίαιου, του κομμουνιστή ή του αναρχικού, είναι ικανός στο όνομα μιας δήθεν αντικειμενικότητας να δέχεται αδιαμαρτύρητα την κυβερνητική βία και να μην αντιδρά στα προφανή. Δυστυχώς.

      Διαγραφή
  2. Νικόλα το κείμενό σου τσακίζει κόκαλα .Δείχνει το οξύμωρο της ελληνικής νοοτροπίας :αριστερής μεν ιδεολογίας αλλά βαθιάς συντηρητικής συμπεριφοράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη νομίζω πως αυτού του είδους η υποκρισία είναι το χειρότερο βάλσαμο της εποχής μας...

      Διαγραφή
  3. Η βία αναφέρεται στις πράξεις της επιθετικότητας και της κατάχρησης που προκαλεί ή σκοπεύει να προκαλέσει τον εγκληματικό τραυματισμό ή τη ζημιά στα πρόσωπα, και (σε μια μικρότερη έκταση)στην περιουσια.

    Αν το εφαρμοσεις στις καταστασεις σημερα δεν μοιαζει τοσο απειλητικο,ε?
    Ειναι αστεια ολη αυτη η κινδυνολογια των ΜΜΕ εχεις δικιο...
    Μπραβο νικο... (:

    ΑπάντησηΔιαγραφή