Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Αντισυστημικότητα και ΣΚΑΙ: μια καραμπινάτη αντίφαση


Κυριακή βράδυ. Γυρίζω από αντιμνημονιακή διαδήλωση στο Σύνταγμα. Φτάνω σπίτι και ανοίγω την τηλεόραση. Στην εκπομπή του περιφερόμενου, από φασιστοκάναλα μέχρι κανάλια στυλοβάτες του καπιταλισμού, δημοσιογραφικού κλόουν Γιώργου Τράγκα φιλοξενούνται τα πρωτοπαλίκαρα της Χρυσής Αυγής μετά τον φύρερ φυσικά: Παππάς, Παναγιώταρος, Κασιδιάρης και Ματθαιόπουλος.
Έκλεισα αμέσως την τηλεόραση. Πριν κάποιους μήνες μπορεί από απλή πολιτική περιέργεια να καθόμουν να δω πώς μια συμμορία νεοναζιστών τοποθετείται σε καίρια πολιτικά προβλήματα και ξεγλιστράει αποκρύπτοντας τις χιτλερικές καταβολές της. Αυτή η περιέργεια όμως έχει φτάσει στο τέλμα της. Η σε καθημερινή βάση ζητιανιά των αυτονόητων ανθρωπιστικών αξιών από μερίδα της αστικής δημοσιογραφίας σε φασίστες καθώς και η ολοφάνερη σύμπνοιά τους σε πληθώρα ζητημάτων μου προκαλεί αηδία. Ερμηνεία λοιπόν δεν επιδέχεται πλέον η γνωστή ναζιστική ρητορεία της Χρυσής Αυγής. Ερμηνεία επιδέχεται η παρουσία της και προβολή της για άλλη μια φορά σε ένα κανάλι το οποίο έχει δήθεν καταγγείλει ως άντρο διαφθοράς. Οι "καθαροί" και "αμόλυντοι" χρυσαυγίτες λοιπόν δεν είχαν κανένα πρόβλημα να μεταπηδήσουν ξανά από τα τηλεοπτικά παράθυρα των παρακμιακών φασιστοκάναλων τύπου kontra και extra στο αστικό ΣΚΑΙ (Σε Κάνω Αντισυστημικό Ίνδαλμα) προκειμένου να κάνουν τις φαντάζομαι βαθυστόχαστες πολιτικές αναλύσεις τους.
Ενώ λοιπόν κόσμος, συνδικάτα και κομμάτια της αριστεράς διαδήλωναν έξω από το υπουργείο οικονομικών την ώρα που γινόταν η συνομιλία με την τρόικα, ενάντια στην εξαθλίωση και την κατάντια που έχει επιβληθεί από τους "από πάνω" στους "από κάτω", κάποιοι νεοφασίστες, νοσταλγοί του Μεταξά, των ταγμάτων ασφαλείας, της χούντας και του Χίτλερ φόραγαν τις γραβάτες τους για να παρουσιαστούν με μια εκπομπή στα πόδια τους στο ΣΚΑΙ. Η παρουσία τους λοιπόν και η καταφανής στήριξή τους από ένα αστικό μέσο ενημέρωσης είναι αυτό που πρέπει να αναδειχθεί παρά η σχιζοφρένεια των λεγομένων τους. Η χθεσινή εκπομπή αποδεικνύει περίτρανα το πώς ο φασισμός χρησιμοποιείται ως ανάχωμα από την αστική τάξη στην άνοδο των λαϊκών κινημάτων. Όσο ο κόσμος οργανώνεται,εξεγείρεται και συνειδητοποιεί καθαρά το πρόσωπο του υπαιτίου των δεινών του, οι φασίστες θα παρουσιάζονται σε εκπομπές ως η καλύτερη εναλλακτική λύση, θα υιοθετούν το σύνθημα ότι είναι "εναντίον όλων" (παρ'ότι εμφανίζονται κάθε μέρα στα "τσοντοκάναλα της διαφθοράς") και θα προβάλλονται από παντού ως αντισυστημικοί και αδάφθοροι προκειμένου να χτυπηθεί η πραγματική αντισυστημικότητα που κάθε μέρα αγκαλιάζει τις λαϊκές μάζες και τις σπρώχνει σε λύσεις πέραν του καπιταλισμού. Όπως η γερμανική αστική τάξη ανέδειξε τον Χίτλερ στη διάρκεια του μεσοπολέμου έτσι και η αντίστοιχη σύγχρονη ελληνική δείχνει μία τάση συμπάθειας προς τους εγχώριους επιγόνους του "φύρερ" που δεν είναι άλλοι από τους χρυσαυγίτες. Δεν είναι καθόλου τυχαία η χρονική συγκυρία στην οποία οι νεοναζί ξαναεμφανίστηκαν ως θέμα εκπομπής σε "σοβαροφανές" και "αντικειμενικό" κανάλι. Εμφανίστηκαν σε μια περίοδο που το αντιφασιστικό κίνημα οργανώθηκε αυθόρμητα και λειτούργησε δυναμικά σχεδόν παντού. Σε μια περίοδο που η ναζιστική προπαγάνδα έφαγε πόρτα στη Θάσο, στα Χανιά, στην Ξάνθη, στο Λουτράκι, στην Πάτρα, στην Τσαρίτσανη και αλλού, σε μια περίοδο που οργανώθηκε πλήθος αντιφασιστικών πορειών στο κέντρο και σε πάρα πολλές γειτονιές της Αθήνας και σε μια περίοδο που οι φασίστες εκδιώχθηκαν από πολλούς εργατικούς αγώνες και διεδικήσεις. Τόσο οι ίδιοι οι φασίστες, λοιπόν, όσο και ο αστικός πολιτικός κόσμος που τους "κλείνει το μάτι" φοβήθηκαν. Φοβήθηκαν τον κόσμο, το κίνημα και την ανατροπή. Γι αυτό και χθες το βράδυ φασιστοχαριεντίζονταν για ώρα απ'όσο έμαθα στα αστικά σαλόνια του ΣΚΑΙ.
Αυτά. Έτσι για την αποκατάσταση της αντισυστημικότητας, του αντικαπιταλισμού και της ανατροπής.

4 σχόλια:

  1. Σωστά αυτά όλα με μία παρατήρηση.
    Δεν επισημαίνεις ότι η Χ.Α. και όσοι τη στηρίζουν και την εκπαιδεύουν και την καθοδηγούν (Ναί αυτό να το λέμε καθαρά για να μην αφήνουμε την εντύπωση ότι οι εγκληματίες της νύχτας μπορεί να διαθέτουν νού και γνώση) επιβάλλουν την καθημερινή τους ατζέντα σε όλη την αριστερά και αυτή το αποδέχεται. Με ένα παράδειγμα: υπάρχει σε εξέλιξη κάποιο ζήτημα καίριας για το λαό σημασίας και αυτοί στέλνονται από τα αφεντικά τους να μαχαιρώσουν έναν μετανάστη. Αμέσως η αριστερά στρέφεται στο γεγονός και όχι στο κύριο ή κύρια θέματα.

    Εν ολίγοις η Χ.Α. μας έκανε επαγγελματίες αντιφασίστες, αντιρατσιστές και πάει λέγοντας.
    Άσε τις δεκάδες πια ανά μήνα αντιφασιστικές-αντιρατσιστικές εκδηλώσεις διάσπαρτες σε τόπο και χρόνο από κάθε μαγαζάκι της.

    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα...
      Νομίζω πως ο αντιφασισμός και το αντιφασιστικό κίνημα ειδικότερα δεν ταυτίζεται με κάποιο είδος ενδοτικότητας στα κελεύσματα της ατζέντας των χρυσαυγιτών αλλά με καθαρό καθήκον και υποχρέωση της αριστεράς που πρεσβεύει ανθρωπιστικές αξίες. Το αντιφασιστικό κίνημα αποτελώντας κομμάτι του ευρύτερου αντικαπιταλισμού και όχι μονομανία πρέπει να είναι στο δρόμο και να κάνει αισθητή την παρουσία του. Ο φασισμός πρέπει να πεθάνει πρώτα στις συνειδήσεις και οι συνειδήσεις γεννιούνται στο δρόμο και στα κινήματα. Οι δεκάδες διαδηλώσεις αντανακλούν τα δημοκρατικά αντανακλαστικά του κόσμου που είναι έτοιμος να απαντήσει στη φασιστική απειλή.
      Νομίζω πως ο Μπρεχτ χρόνια πριν είχε δώσει το στίγμα λέγοντας: "Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δε θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον...".

      Διαγραφή
  2. Συμφωνω απόλυτα μαζί σου Νικόλα .Το κανάλι αυτό που είναι τελείως μνημονιακό διοργανώνει κινήματα αλληλεγγύης ΄΄ολοι μαζί μπορούμε΄ ή σήμερα φυτεύουμε στη Πάρνηθα.κ ά .Να σε κάψω Γιαννη ,να σε αλείψω λάδι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ειρωνεία σε όλο της το μεγαλείο... Τόσο από την πλευρά του ΣΚΑΙ όσο και από την πλευρά των φασιστών...

      Διαγραφή