Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Ποιος ορίζει το σεξουαλικώς ορθό ρε φίλε;


Αηδιάζει και οργίζεται, ντρέπεται και φοβάται. Το μόνο που τον προσδιορίζει στους γύρω του, στους καθημερινούς σχολιαστές πίσω από τις γρίλιες των παραθύρων που βλέπουν στο δρόμο, είναι η ρετσινιά του "κουνιστού", του "πούστη" και της "κραγμένης". Και ας μην έχει δώσει αφορμή.
Δε γούσταρε το μπλε, τα στρατιωτάκια και τα πιστόλια. Δε γούσταρε το ξύλο και τα μπρουτάλ χαρακτηριστικά που αποδίδονται στο αντρικό πρότυπο. Δε γούσταρε και τις γυναίκες. Αυτό το τελευταίο ήταν αρκετό ώστε να απαξιωθεί από την οικογένεια, τους προκατειλημένους φίλους, τους σεξιστές της διπλανής πόρτας. Είναι αλήθεια. Δεν ανταποκρίθηκε ποτέ στις αντρικές προδιαγραφές που έθεσε ο πατέρας του για το γιο του. Δεν ένιωθε κάτι αντικρύζοντας ένα γυναικείο στήθος και δεν θέλησε ποτέ να διαβάσει playboy. Ήταν απλώς διαφορετικός.
Αυτό ήταν και το έγκλημά του. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο μια ολόκληρη κοινωνία οδηγεί άτομα σαν αυτόν στο περιθώριο ή στη γραφική δημοσιότητα των gay. Ντρέπεται κάθε μέρα. Δε θέλει να πουλήσει τη διαφορετικότητα του ούτε σε ξεπεσμένες συνουσίες ούτε σε ακριβά πάνελ. Θέλει να ζήσει με αξιοπρέπεια. Θέλει η διαφορετικότητά του να μην αποτελεί ειδοποιό διαφορά του ίδιου με την υπόλοιπη κοινωνία αλλά συνεκτικό δεσμό. Ίσως έχει μεγάλες απαιτήσεις. Ίσως και όχι.
Περπατάει στο δρόμο και μιλάει με κόσμο. Έχει ενδιαφέροντα και κλίσεις. Φοβάται όμως πως ποτέ δε θα ξεχωρίσει γι αυτά. Ξέρει πως πάντα πίσω από την πλάτη του θα υπάρχει ένας ψίθυρος. Ένα χέρι που θα καλύπτει τα ομιλούντα χείλη ώστε να αποκαλυφθεί σε τρίτους το μεγάλο μυστικό. Είναι η "πανέμορφη" στιγμή που ο ανδρισμός των σχολιαζόντων "αντρακλάδων" αναδύεται μέσα από κουτσομπολίστικες εκμυστηρεύσεις, υποκριτικές συμπεριφορές και κομπλεξικά ειρωνικά χαμόγελα. Όλα αυτά πάντα πίσω από την πλάτη της επικείμενης "αδερφής". Πέραν όμως από τη συγκεκριμένη κουτοπόνηρη αντιμετώπιση της διαφορετικής σεξουαλικής προτίμησης ενός ανθρώπου υπάρχει και η αμιγώς "αντρική" από αυτούς που όχι απλώς σχολιάζουν απαξιωτικά τους ομοφυλόφιλους αλλά επιδιώκουν να δείχνουν με κάθε τρόπο την απέχθειά τους προς αυτούς. Είναι αυτοί οι καλογυμνασμένοι νταγλαράδες που απλώς ψάχνουν θύματα. Και το θύμα τους πάντοτε προσδιορίζεται από τη διαφορετικότητά του, ανεξαρτήτως ποια είναι αυτή.
Σε αυτό το κοινωνικό πλαίσιο καλείται να επιβιώσει, να αναπτύξει αντιστάσεις και να πολεμήσει γι αυτό που είναι και αισθάνεται. Είναι πραγματικά γελοίο το πως μια κοινωνία που υποτίθεται πως εξελίσσεται στο όνομα της προόδου, θέτει σε απολογητική στάση ένα μεγάλο μερίδιο ανθρώπων ακριβώς για το αν έλκονται σεξουαλικά από άντρες ή γυναίκες. Είναι επίσης γελοίο το πως η ομοφυλοφιλία ταυτίζεται από μεγάλο ποσοστό του κόσμου με κάποιας μορφής ανωμαλία. Πριν από κάποιες βδομάδες κυκλοφόρησε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που παρουσίαζε ομάδες ρώσων νεοναζί να κλείνουν τυφλά ραντεβού με έφηβους ομοφυλόφιλους προκειμένου να τους συναντήσουν, να τους εξευτελίσουν, να τους βασανίσουν σεξουαλικά και στο τέλος να τους διαπομπεύσουν δημοσιοποιώντας τις προηγούμενες διαδικασίες στο ίντερνετ. Αυτό είναι ανωμαλία. Και η συγγεκριμένη ανωμαλία δεν αποτελεί εγγενές χαρακτηριστικό των ανθρώπων αλλά είναι καθαρό απότοκο ενός συστήματος που καλλιεργεί κάθε μορφής ρατσισμό και σεξισμό ώστε να προωθήσει πρότυπα, να ελέγξει καταστάσεις, να περιθωριοποιήσει κοινωνικές ομάδες, να διαιρέσει τους ανθρώπους και να αποκοιμήσει συνειδήσεις στη βεβαιότητα του σεξουαλικά ορθού.
Απέναντι στην ανωμαλία της επιβολής της όποιας κανονικότητας καλείται να αντιδράσει. Να αντιδράσει όχι μόνο για τον εαυτό του, ούτε μόνο για τους ομοφυλόφιλους αλλά για τη διεκδίκηση μιας άλλης κοινωνίας απαλλαγμένης από το ρατσισμό και την ομοφοβία που αποτελούν ζωτικής σημασίας εργαλεία για τη συντήρηση του συστήματος που λέγεται "καπιταλισμός" και είναι έτοιμο να ρίξει στον "καιάδα" ανθρώπους λόγω της όποιας διαφορετικότητάς τους...

13 σχόλια:

  1. Μπράβο Νικόλα ,καταρχάς, στο θάρρος σου να ακουμπήσεις ένα τέτοιο θέμα και να μας εκθέσεις όλους μας για τις ρατσιστικές ματιές που πολλές φορές πίσω από τον αστεϊσμό κρύβουν μίσος αλλά και φόβο.Για μένα ήταν μια γροθιά στο στομάχι και ίσως και λίγο πιο κάτω από αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Δημήτρη. Νομίζω πως διαφέρει το χιούμορ που ασκείται εν πλήρει συνειδήσει της διαφορετικότητας, με το άκρως σεξιστικό χιούμορ που ασκείται από τους ομοφοβικούς. Σε καμία περίπτωση δε θα κατέτασσα στην ίδια κατηγορία έναν ομοφοβικό με ένα χιουμορίστα. Η γροθιά πήγαινε σε άλλα πρόσωπα...

      Διαγραφή
  2. νικολα, θα συμφωνησω (και σ'αυτο) μαζι σου.
    μου ερχεται στο μυαλο η γωγου 'μεσα απ'του καθενα την πανεμορφη ιδιαιτεροτητα ν'αποκαταστησουμε του συμπαντος την αρμονια'
    ιδιαιτεροτητα με την εννοια της διαφορετικοτητας..

    σκοπευω κι εγω να καταπιαστω με το θεμα συντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο στίχος που παρέθεσες τα λέει όλα. Θα περιμένω κειμενό σου!

      Διαγραφή
  3. χαιρομαι για την καθαροτητα της σκεψη σου
    δυστυχως η ελληνικη κοινωνια ειναι απιστευτα πισω σε σχεση με άλλες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ άσωτε... Συμφωνώ πως η ελληνική κοινωνία και σε αυτό -όπως και σε εκατοντάδες άλλα ζητήματα- είναι αιώνες πίσω...

      Διαγραφή
  4. Πολυ σωστο κειμενο και μετρημενο. Τυχαινει ο ιδιος να ειμαι ομοφυλοφιλος, οποτε ενα παραπανω. Αποτυπωνεις πολυ ευστοχα τη μικροπρεπεια που διεπει τους ελληνες συμπολιτες μας. Το ποσο δυσκινητη ειναι η σκεψη τους και ποσο αναιτιολογητη η ταση τους να εμμενουν σε θεματα μικρης σημασιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι ιδιαίτερα που σου άρεσε. Η τραγική αλήθεια είναι πως τα αντανακλαστικά της κοινωνίας σε θέματα όπως η ομοφυλοφιλία είναι εξαιρετικά φοβικά και συντηρητικά. Έλπίζω κάποτε οι άνθρωποι να αντιληφθούν και πολεμήσουν τη συστημική βλακεία που καλλιεργεί το σεξισμό...

      Διαγραφή
  5. Ποιος; Αυτός που χτίζει έναν παράλογο κόσμο και σου κάνει μάθημα λογικής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ίδιον των παραλόγων να διατηρούνται στην επιφάνεια επικαλούμενοι τη λογική... δυστυχώς...

      Διαγραφή
  6. Νικόλα καλησπέρα...! Ο Φασισμός πάντα κυνηγούσε το κάθε είδους διαφορετικό γιατί κινδυνεύει από τη σκέψη, την αφμισβήτηση, το κάτι άλλο από το ισοπέδωμα.
    Τα ίδια γενικά από κάποιους σκοταδιστικούς κύκλους που ....δεώνται υπέρ των ψυχών ημών.....!
    Η Ομοφυλοφιλία αντρών γυναικών και γενικά το ερωτικό δικαίωμα κάθε είδους, με εξαίρεση την ΠΑΙΔΟΦΙΛΙΑ, είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου και έχει και προσωπικά αλλά και εμπράγματα δικαιώματα.
    Όσον αφορά τον "αντρισμό" ο άντρας και ο κάθε άνθρωπος δεν κρίνεται από το ...πουλί του (με όλο το σεβασμό..) αλλά απ την ψυχή του..

    ΑπάντησηΔιαγραφή