Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Ωραία ανοησία

Τι ωραία.

Στολίσαμε τη φτώχεια μας και είπαμε τα κάλαντα.

Ανάψαμε το τζάκι μπας και καεί η πλεονάζουσα απελπισία και επιδοθήκαμε σε μια σειρά από καλές πράξεις.

Δείγμα χριστιανοσύνης ή δείγμα ανθρωπιάς;

Δείγμα ακόρεστης ανοησίας.

9 σχόλια:

  1. χρονια πολλά
    θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω
    και η φτωχια είναι ωραιο να στολίζεται και η μοναξιά μας να ξεμυαλίζεται
    και μια σειρά από καλες πράξεις ότι και ριζα να χουν , μονο καλο μπορεί να κάνουν πέρα από ανόητες χριστιανοσυνες η αγαπη και το καλο είναι οι λέξεις κλειδιά της εποχής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άσωτε αυτό που με ενοχλεί είναι η υποκριτική φιλανθρωπία και η υποταγή σε συγκεκριμένα ετεροκαθοριζόμενα πρότυπα ζωής. Συμφωνώ μαζί σου πως η φτώχεια χρειάζεται να στολίζεται αλλά με στολίδια που επιλέγουμε εμείς και όχι άλλοι για εμας...

      Διαγραφή
  2. Συμφωνώ μαζί σου! Είμαι αρκετά "κατά των Χριστουγέννων" αν μπορεί να τεθεί έτσι! δείγμα φτηνής χριστιανοσύνης και υποκρισίας θα έλεγα... Γιατί αν ήταν ανθρωπιά θα υπήρχε κατά τη διάρκεια όλου του έτους αφενός και θα συντελούσε στην ύπαρξη μίας άλλης καθημερινότητας και κοινωνίας αφετέρου! Για να πέφτουν σε λήθαργο τα μπερδεμένα, κουρασμένα ή μικρά μυαλά συμβαίνει όλο αυτό πιστεύω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαζί σου. ακριβώς αυτό ήθελα να κατακρίνω. Την υποκρισία των καιρών.

      Διαγραφή
  3. κοιτα.. η εποχη ειναι δυσκολη κ σκατα..ας ομορφυνουμε λιγο αυτη τη μαυριλα με ενα γιορτινο χαμογελο. ας ειναι οι γιορτες ενας λογος, εστω κ προσκαιρος, να χαμογελασουμε.μονο καλο θα κανει.. ο κοσμος θα ειναι σκατα κ αυριο δυστυχως, το χαμογελο ομως ειναι μεταδοτικο κ ακομα κ μια καλη πραξη 'επαιτιακη', καποιον θα ωφελησει. κ αυτο που θα νιωσει εκεινος που την εκανε, ισως τον παρακινησει τη ξανακανει..
    οπως κ να εχει ομως, το να 'ποινικοποιουμε' ή να μη χαιρομαστε με ο,τι ομορφο μας τυχαινει επειδη ολα ειναι σκατα, εν μερει ειναι κ λιγο αχαριστια απεναντι στη ζωη.
    τα λαμπακια, τα στολιδια, τα καλαντα, ακομα κ το σκουφακι του αι-βασιλη που φορουσα στις γιορτες, δεν φτιαχνουν τον κοσμο. τον κανουν ομως να χαμογελαει κ αυτο απο μονο του ειναι καλο..

    καλη χρονια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά Φανή!
      Αυτό που δεν έγινε ίσως κατανοητό είναι πως δεν προτείνω να πάμε να αυτοκτονήσουμε επειδή τα πάντα είναι σκατά, ούτε ακυρώνω την αισιόδοξη ενατένιση του μέλλοντος. Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι το δήθεν ανθρωπιστικό πνεύμα των γιορτών είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παραπάνω σκατίλας. Όταν κάποιος είναι ρατσιστής, σεξιστής, ομοφοβικός, ξενοφοβικός, εκμεταλλευτής, εθνίκι, φαλοκράτης κλπ κλπ κλπ όλη τη χρονιά και απλώς λίγες μέρες ένεκα της γέννησης του Χριστού και του φιλανθρωπικού μιμητισμού φοράει το "γιορτινό χαμόγελο" και το παίζει καλούλης, εγώ τον βαφτίζω υποκριτή και ψεύτη. Το χαμόγελο για μένα δε διαιωνίζεται μέσα από την αναπαραγωγή θρησκευτικών εορτών που έχουν μετατραπεί σε εμπορικά χάπενινγκς, αλλά μέσα από τον κοινωνικό ριζοσπαστισμό, την κινηματική αλληλεγγύη και τον πραγματικό αγώνα για μια καλύτερη ζωή. Η εμπειρία έχει αποδείξει περίτρανα πως καμία γιορτινή καλή πράξη δεν έχει παρακινήσει κάποιον να την ξανακάνει στο υπόλοιπο του έτους. Αλλά για μένα να σου πω την αλήθεια το επίδικο δεν είναι το να γεμίσουμε ανθρώπους που κάνουν καλές πράξεις, αλλά να τσακίσουμε τις κακές πράξεις που καλλιεργούνται από ένα συγκεκριμένο σύστημα που χρησιμοποιεί τα πάντα (συμπεριλαμβανομένων των γιορτών) προκειμένου να κερδίζει.
      Δεν ποινικοποιώ, λοιπόν, τη χαρά απέναντι στο όμορφο. Απλώς δίνω άλλη ερμηνεία στην έννοια της ομορφιάς. Τα λαμπάκια, τα στολίδια, τα κάλαντα και το σκουφάκι του αη βασίλη δίνουν χαμόγελο στη διατήρηση της κανονικότητας. Το ζήτημα είναι να την αλλάξουμε...

      Διαγραφή
    2. θα διαφωνησω και παλι.. νομιζω οτι κανουμε πολυ κακο για το τιποτα.
      μεσα σε τοσα σκατα ειναι απλα μια ευκαιρια-δικαιολογια, οπως θελεις πες το, να χαμογελασουμε λιγο κ αυτο απο μονο του ειναι πολυ καλο για να το χαντακωνουμε. η κανονικοτητα ειναι εδω κ μεχρι να την αλλαξουμε, ας της βαζουμε ενα σκουφακι του αη βασιλη και καμια μπαλιτσα στ'αυτια, να τη κανουμε πιο υποφερτη..

      Διαγραφή
    3. Σεβαστό. Για μένα το υποκριτικό κομμάτι των γιορτών συντηρεί και δεν ομορφαίνει την κανονικότητα. Με ενδιαφέρει περισσότερο το μόνιμο χαμόγελο που θα προέλθει από την κατάρρευση του στερεοτυπικού τρόπου ζωής, παρά το πρόσκαιρο που είναι συνέπεια του τελευταίου. Προφανώς το αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά αλλά αυτό είναι και η ομορφιά και η ουσία της συζήτησης. Σου εύχομαι καλή χρονιά με πολλές διαφωνίες και αναλύσεις τους...

      Διαγραφή
    4. μ'αρεσουν πολυ οι συζητησεις μας.. καλη χρονια κ σε σενα! :)

      Διαγραφή